Huvudmeny

Användarnamn

LösenordOm ni har ett Facebook konto
Logga in med Facebook

Om ni inte redan är en registrerad användare
registrerar ni er här.

Har ni förlorat lösenordet?
Då kan ni begära ett nytt här

Evenemang
<< Mars 2018 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Inga Evenemang


Visa Kalendern
Sök klubbar
Lista
Facebook Gilla
» Artiklar - Mars 2018
» Att köpa hund

Tips och råd
Att skaffa sig en hund är ett stort beslut som kommer att påverka dig under lång tid framöver. Mycket ansvar är förknippat med hundägande men förstås också mycket skoj.

Är du en lämplig hundägare?

Den första frågan du ska ställa dig är om du är en lämplig hundägare. Det beror inte på din personlighet utan hur ditt liv ser idag, hur det kan komma att se ut i framtiden och om en hund kommer att få den plats den förtjänar. En hund är en levande varelse med utvecklad intelligens som förtjänar ett gott liv med bra mat, fysisk aktivitet och mental stimulans. Om du inte har möjlighet att ge hunden det är det bättre att du väntar med ditt hundköp.

En hund tar tid

Den kanske viktigaste förutsättningen för att ha hund är att du har tid för hunden. Valpar behöver massor med uppmärksamhet första tiden, dygnet runt faktiskt. Hundar är flockdjur och ska inte lämnas ensamma mer än högst 5 timmar per dag. Valpar ska inte vara ensamma alls förrän de är trygga i hemmet. Den tid du lägger på valpens uppfostran är det som avgör hur hundägandet blir i framtiden.

Välj rätt ras

När du har kommit fram till att en hund passar bra in i ditt liv kommer den svåra frågan om att välja ras. Oavsett om du tror dig veta vilken ras du vill ha eller om du känner dig villrådig inför alla raser gör du klokt i att läsa den rasinformation som finns här på Köpahund.se under varje hundras. Informationen är sammanställd tillsammans med rasklubbarna och kan ge dig ytterligare information om rasen.

Att välja valp och uppfödare

När du bestämt dig för ras kommer nästa svåra beslut; att välja uppfödare och valp. Vilken uppfödare du väljer beror förmodligen på var du bor samt det intryck du får när du besöker uppfödaren. Att personkemin stämmer mellan valpköpare och uppfödare är bra eftersom du som valpköpare kan få många goda råd och hjälp från din uppfödare.


Vanliga frågor
Den som drömmer om att köpa hund funderar ofta över de här tio frågorna:

Är jag en lämplig hundägare?

Det är den första frågan du ska ställa dig. Då handlar det inte om din personlighet, utan om hur ditt liv ser ut. Har du tid för en hund? Måste du lämna hunden ensam mycket? Det är inte bara en fråga om hur det ser ut i dag, hunden lever i många år. Hur kan det komma att se ut i framtiden? En hund är en levande varelse med utvecklad intelligens som förtjänar ett gott liv med bra mat, fysisk aktivitet och mental stimulans. Om det inte finns möjlighet att ge hunden det är det bättre att vänta med sitt hundköp.

Vilken hundras ska jag välja?

När du har kommit fram till att en hund passar bra in i ditt liv kommer den svåra frågan om att välja ras. Oavsett om du tror dig veta vilken ras du vill ha eller om du känner dig villrådig inför alla raser gör du klokt i att läsa den rasinformation som finns på varje raspresentation här på Nordiskahundar.se under Hundraser.

Vilken hundras kan man ha om man är allergisk?

Det finns egentligen ingen hundras som är säker för allergiker. Allergi är mycket individuellt och den ras som en allergiker tål behöver inte fungera för en annan allergiker. Det finns några raser som ofta omtalas som mer "allergivänliga" än andra. Tyvärr har man ännu inte lyckats få belägg för att dessa raser verkligen skulle vara säkra ur allergisynpunkt.

Många tror att om hunden bara har en viss pälsstruktur så ska allergirisken var minimerad. De flesta är dock inte allergiska mot hundens päls utan mot äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar (mjäll), saliv och urin.

Om man är allergiker men ändå vill skaffa hund gör man klokt i att rådgöra med sin läkare och eventuellt prova med att vara hundvakt åt en hund av den ras man kan tänka sig. Man bör även informera uppfödaren om att man är allergiker så att denne är beredd att ta tillbaka hunden om detta skulle behövas (i så fall måste man kunna uppvisa ett läkarintyg).

Hur gör jag för att få tag i en bra uppfödare/valp? Kan ni rekommendera någon speciell?

När man köper hund köper man en levande varelse som ska bli ens kompis för många år framöver. För att minimera risken att köpa en valp som av någon anledning inte uppfyller dina förväntningar bör du, när du har bestämt dig för vilken ras du vill ha, ta reda på så mycket som möjligt om rasens egenskaper och vad som krävs för att hunden ska må bra, eventuella sjukdomsfrekvens, skötsel och så vidare. Kontakta gärna rasklubben för att få mer information om rasen. Det finns även en hel del rasböcker där du kan läsa dig till hur rasen är och hur den bör skötas.

När du har kommit så långt att du ska kontakta en uppfödare så åk om möjligt till flera olika uppfödare och titta. Ställ frågor och fråga framför allt dig själv vad du vill ha ut av ditt hundköp.

En uppfödare kan aldrig ge dig några garantier för hur din valp kommer att bli eftersom det är så mycket som påverkar hur hunden utvecklas.

Däremot bör en bra uppfödare ha kunskap om och ett genuint intresse för rasen och kunna bistå dig med råd, framför allt under valpens uppväxt. Likaväl som uppfödaren ställer vissa krav på dig som valpköpare kan du också ställa rimliga krav på din blivande uppfödare. Viktigt att tänka på är att du får en god kontakt med uppfödaren.

Vad ska medfölja vid leverans av valpen?

Enligt Svenska Kennelklubbens Grundregler ska en valp levereras med köpeavtal, registreringshandlingar samt ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än 7 dagar. Valpen får inte heller levereras före den uppnått 8 veckors ålder och den ska vara id-märkt vid leverans.

De flesta uppfödare bifogar även en liten lista där det står hur ofta och hur mycket valpen ska äta, när den ska avmaskas och när den ska vaccineras mot valpsjuka.

Varför ska jag köpa en renrasig hund och inte en blandras?

En renrasig hunds temperament, utseende och övriga egenskaper är lättare att förutsäga än en blandras. Hos en del blandrasvalpar är väldigt många olika hundar inblandade vilket kan göra det svårt att förutsäga hur hunden blir storleksmässigt och temperamentsmässigt.

Hos de renrasiga hundarna finns i många fall hälsoprogram för att få bukt med ärftliga sjukdomar. De flesta blandrasers föräldrar är inte undersökta med avseende på eventuell höftledsdysplasi, armbågsledsartros med mera. Om man således parar två olika hundraser med varandra, där bägge raser är benägna att utveckla samma ärftliga sjukdom, är risken i vissa fall större att man får en defekt valp än om man hade köpt en renrasig valp där föräldrarna är undersökta och utan anmärkning.

Det finns inget som säger att inte en blandrashund kan bli en lika trevlig och frisk kamrat som en renrasig hund. Uppfödningen av blandrashundar är dock inte kontrollerad av SKK eller någon myndighet, varför det många gånger kräver mer kunskap av valpköparen att köpa en blandras eller oregistrerad hund.

Vad ska jag välja för ras?

Att välja ras är ett mycket personligt val. Fråga dig själv om du har något särskilt ändamål med ditt hundköp. Ska hunden vara jaktkamrat? Är du intresserad av att tävla i lydnad eller någon annan gren eller är hunden tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska följa med på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt?

Det finns idag nästan 300 rasvarianter i Sverige, så alla borde kunna hitta en ras som passar dem.

Tänk på att en hund som har mycket päls också drar in mer smuts under regniga höstdagar medan däremot en korthårig hund kan ha en besvärlig päls när den fäller.

En hund som vaktar intensivt kan vara besvärlig att ha när grannens barn springer in och ut genom dörren (om inte du som hundägare kan kontrollera hundens vaktinstinkt).

En utpräglad jakthund kan visserligen fås att lyda, men den är fortfarande i första hand en jakthund och mår bäst av att användas till detta.

Alla hundraser har olika egenskaper, det gäller att söka sig fram till en ras där man upplever att dess egenskaper och behov passar in på hur du tänker dig att ditt hundägande ska vara. Det viktiga är att du inte enbart tittar på hundens utseende när du väljer ras utan även försöker ta reda på något om rasens egenskaper. Var ärlig mot dig själv: Vet du med dig att du är lite bekväm av dig och inte gärna promenerar och tränar med hunden flera timmar per dag, så välj en hundras som inte har de behoven.

Hur länge kan en hund vara ensam?

En vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt fem timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls, utan måste tränas att klara det. Hundar är individer och en del lär sig snabbt att vara ensamma ett par timmar utan problem. Andra tycker att det är jättejobbigt att vara ensamma i bara tio minuter.

Börja träna valpen att vara ensam så snart den har börjat känna sig hemmastadd i sin nya familj. Till en början lämnar du den endast korta stunder och den bör vara ordentligt rastad och gärna lite trött. Lämna dock inte valpen direkt efter att den har varit ute och lekt vilda lekar med andra hundar eller barnen, eftersom den då är uppe i varv. Gör ingen stor affär av att du går (om valpen sover ska du absolut inte väcka den och göra den uppmärksam på att du lämnar den). Utnyttja naturliga situationer i vardagen till att träna ensamhet (kasta sopor, gå till tvättstugan, hämta posten och liknande.).

Vilka hundar är "barnhundar"?

Det finns inga särskilda "barnhundar". Hur en hund kommer att bete sig i umgänget med barn beror i stor utsträckning på vilka tidiga erfarenheter den får av barn. Är erfarenheterna positiva kommer hunden med största sannolikhet att tycka om barn. Blir den däremot skrämd eller upplever barn som obehagliga finns risken att hunden om inte annat kommer att vara mycket reserverad mot barn.

Har man barn i familjen är det viktigt att lära både barn och valp att respektera varandra. Barnen får absolut inte använda valpen som en leksak och valpen måste också lämnas i fred när den sover och äter. Å andra sidan ska valpen inte tillåtas att "härja fritt" med barnen, särskilt inte om barnen är små och inte kan värja sig. Här får man använda sitt sunda förnuft.

De raser som skulle kunna vara svårare att ha när man har barn är raser som har en extremt utvecklad vaktinstinkt. Dessa raser kan uppfatta andras barn som leker med familjens barn som ett hot, och i vissa situationer reagera på ett icke önskvärt sätt.

Vilka hundar är bra vakthundar?

De flesta hundar har något som kallas ”försvarslust”. Hos vissa raser är detta drag mer utvecklat än hos andra, det vill säga retningen behöver inte vara så stark hos en sådan hund för att den ska ta fram sin försvarslust.

Vill man ha en utpräglad vakthund måste man vara mycket medveten om att det med vaktbeteendet följer andra egenskaper som kanske inte alltid är alldeles enkla att leva med. De flesta vakthundar är reserverade, ibland till och med misstänksamma, mot främmande människor. Det kan vara jobbigt att ha en hund som missuppfattar en främmande människa som närmar sig för att fråga efter vägen eller ett framspringande barn och tolkar detta som ett angrepp. I en sådan situation kan en hund med stark försvarslust och vaktinstinkt överdriva sin reaktion och i värsta fall gå till angrepp.

De flesta hundraser som blir utsatta för ett verkligt hot kommer att försvara sin ägare och familj. Det räcker därför oftast att bara välja en lite större ras.

Vad innebär "strikt hundägaransvar"? Vilka skyldigheter har jag om min hund råkar i hundslagsmål?

En hundägare har alltid strikt hundägaransvar, det vill säga du är alltid ansvarig för vad din hund företar sig, oavsett om hunden har blivit provocerad eller ej.

Ett exempel: Du har din hund lös på din tomt. Tomten är inhägnad men plötsligt kommer en främmande hund in på tomten och det blir slagsmål. När slagsmålet är över visar det sig att din hund är oskadad, men den främmande hunden har fått några bitsår. Som hundägare är du i detta läge skyldig att ersätta den andra hundägaren för eventuell veterinärvård, trots att den främmande hunden faktiskt inte har på din tomt att göra!

Om din hund råkar i slagsmål med en annan hund så är du alltid skyldig att ersätta den andre hundägaren för eventuella skador som din hund orsakat. Detta gäller oavsett vem som kan anses ha varit vållande till slagsmålet. Den andre hundägaren är naturligtvis lika ansvarig för sin hund och måste således ersätta dig för de eventuella skador din hund har ådragit sig.

Tänk på att kontrollera din hemförsäkring som bör innehålla en ansvarsförsäkring. Det kan annars bli en mycket dyr historia om din hund råkar ställa till med något.

Vad innebär koppeltvång och var får min hund vara lös?

Reglerna för hur hund ska hållas varierar från kommun till kommun. Eftersom du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller för hundhållning kan det vara lämpligt att du kontaktar Miljö- och hälsoskyddskontoret i den kommun där du bor för att få information om vilka regler som gäller. Anvisningarna finns i den lokala ordningsstadgan.

I jaktlagen och jaktförordningen finns också en del som berör hundar. Bland annat nämns där att hund under tiden 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. Regeringen kan också meddela föreskrifter som avviker från detta och om det finns skäl att skydda vilt får sådana föreskrifter innebära att koppeltvång gäller.

Rent generellt får en hund aldrig springa lös okontrollerat, även om inte koppeltvång föreligger.

I vissa områden råder alltid koppeltvång (oavsett hur bra lydnad du har på din hund) och på vissa platser totalt hundförbud. Hundförbud gäller till exempel ofta för lekplatser, på många kyrkogårdar samt på allmän badplats. Information om detta framgår av broschyren du erhåller från Miljö- och Hälsa.


Kostnad för hund?
Att köpa och äga en hund medför en hel del kostnader. Det kan vara bra att känna till vilka dessa är innan man tar beslutet att skaffa en ny familjemedlem.

Nedan följer ett exempel på vad en hund kostar det första, andra och sista levnadsåret. Givetvis kan priserna förändras samt skilja sig åt hos till exempel olika uppfödare, veterinärer och försäkringsbolag.

För så kallade klippraser som pudel och trimraser som dvärgschnauzer tillkommer pälsvårdskostnad, med cirka 600–1200 kr per tillfälle. Du kan sköta detta själv men det kräver både kunskap och särskilda verktyg och är inte helt lätt att göra på egen hand.

Eventuella veterinärvårdskostnader är inte inräknade.

Hundras
Vi har till detta exempel valt en av de vanligaste hundraserna i Sverige, golden retriever (tik)

Leveransen
Valpen levereras vid tidigast 8 veckors ålder. Med valpen ska följa köpeavtal och registreringsbevis från Svenska Kennelklubben. Valpen ska vara id-märkt och veterinärbesiktigad inom en vecka före leverans.


Hundens första år Inköpspris 10000:-
Hundfoder – ett foder av bra kvalité, köpt i fackhandeln 3 800:-
Vaccination – valpsjuka, parvo, kennelhosta och HCC 520:-
Försäkring – Agria med rabatt för medlemmar i Svenska Kennelklubbens länsklubb eller i Golden Retrieverklubben. 2 108:-
Medlemskap – Svenska Kennelklubben – länsklubb 370:-
Medlemskap – Golden Retrieverklubben – rasklubb 225:-
Medlemskap – Svenska Spaniel- och Retrieverklubben – specialklubb 300:-
Valpkurs – Svenska Brukshundklubben (SBK) inklusive medlemskap 1 660:-
Böcker – Golden retriever av Åsa Lindholm och Valpen samt Valpen blir tonåring av Barbro Börjesson 460:-
Bajspåsar – 15 rullar à 30 kr (70 st per rulle) 450:-
Koppel och halsband 400:-
Borste/karda och klotång 220:-
Hundsäng 680:-
Matskålar – keramik alt. matbar med skålar av rostfritt stål 240:-
Inofficiell utställning 140:-

Summa: 21573:-


Hundens andra år
Hundfoder – ett foder av bra kvalité, köpt i fackhandeln 3 800:-
Vaccination – valpsjuka, parvo, kennelhosta och HCC 520:-
Försäkring – Agria inklusive medlemsrabatt 2 740:-
Medlemskap – Svenska Kennelklubbens – länsklubb 370:-
Medlemskap – Golden Retrieverklubben – rasklubb 225:-
Medlemskap – Svenska Spaniel- och Retrieverklubben – specialklubb 300:-
Grundkurs i vardagslydnad – Svenska Brukshundklubben (SBK) inklusive medlemskap 1 660:-
Bajspåsar – 15 rullar à 30 kr (70 st per rulle) 450:-
Utställningar – officiell, pris per tillfälle 280:-
Jaktkurs – Golden Retrieverklubben 1 000:-

Summa: 11345:-


Hundens sista år
Hundfoder – ett foder av bra kvalité, köpt i fackhandeln 3 800:-
Vaccination – valpsjuka, parvo, kennelhosta och HCC 520:-
Försäkring – Agria inklusive medlemsrabatt 2 300 :-
Bajspåsar – 15 rullar a´ 30 kr (70 st per rulle) 450:-
Veterinärbesök – poliklinikavgift 600:-
Avlivning 1 715:-

Summa 8 865:-


Hundägarens ansvar
Hundar betyder väldigt mycket för många människor och hunden borde ha en självklar plats i samhället. Men för att även de som inte har hund ska tycka det, är det viktigt att varje hundägare tar ansvar för sin hund och visar hänsyn. Som hundägare har du självklart även ett ansvar gentemot din hund.

När du köper en hund tar du på dig ett stort ansvar, både för hunden och för omgivningen. Hunden är en individ som har rätt till ett drägligt liv med såväl fysisk som mental stimulans. Hunden behöver omsorg och närhet precis som vi människor samt ett gott boende och nyttig mat.

Allt detta är det som brukar innefattas i begreppet god hundhållning. Minimikraven för hundens väl framgår av djurskyddslagen samt lagen om tillsyn av hund och katt.

Att tänka på inför köpet av valp:

-Vilken ras du ska ha?
-Vad du vill använda hunden till? (en hund mår inte bra av att bara gå hemma och inte få aktiveras både mentalt och fysiskt oavsett ras och storlek)
-Har du tid att ha en hund?
-Jobbar/pluggar du, vem tar då hand om hunden då du är på jobbet/skolan?
-Vart ska hunden vara om du åker på semester?
-Har du råd att äga hunden? Det kostar ju en del även efter inköpet.
-Vilken uppfödare ska du välja?
-Vad ska du ha för försäkring?
-Har du andra djur, hur går dom ihop med hundar?


Saker att fixa i hemmet innan valpen kommer:

-Göm alla sladdar så valpen inte kommer åt att bita sönder dom.
-Sätt skor och ytterkläder där valpen inte kommer åt dom annars kommer du att måsta köpa nytt.
-Är det något rum som valpen inte ska få vistas i, se då till att det är avstängt med dörr eller grind.
-Telefonnummer till en veterinär som du känner dig trygg med.

Din hund – ditt ansvar

Som hundägare har du också skyldigheter gentemot din omgivning. Lagen om tillsyn av hund och katt liksom kommunala ordningsstadgar (ta reda på vad som gäller i din kommun) reglerar bland annat hundägarens skyldigheter och ansvar. Hundägare har vad man kallar för ett strikt hundägaransvar, vilket i korthet innebär att du hålls som ansvarig för allt vad din hund kan orsaka.

Det innebär att du är ansvarig för om din hund biter en annan hund, även om du anser att den andra hunden startade konflikten. Springer din hund ut i trafiken och orsakar en trafikolycka gäller det att du har en bra ansvarsförsäkring i din hemförsäkring.

Visa hänsyn – för allas bästa

Enligt jaktlagen ansvarar du också för att din hund inte stör vilt i skog och mark under den så kallade hundförbudstiden, 1 mars till 20 augusti. Under övrig tid ska du se till att hunden inte driver vilt med undantag för när hunden används vid jakt.

Som hundägare är det också viktigt att ta hänsyn till andra hundägare och till dem som inte har hund. Genom att hålla din hund under kontroll och inte låta den springa vind för våg och hälsa på alla och en var ger du alla hundägare gott rykte.

Det är också en självklarhet att plocka upp efter sin hund!

Källa : SKK

mars 05 2013 01:09:05 · 11866 Visningar · Skriv ut · Artikelindex

  Val  
Sök artiklar
Annons
Hundliv använder kakor. Några kan redan ha skapats. Läs mer om våra kakor här.
Klicka på Jag Godkänner kakor knappen för att godkänna detta och för att gömma denna ruta. Om ni fortsätter att använda sidan utan åtgärd så kommer vi räkna det som att ni godkänner kakorna iaf!
Cookiebar Panel byVenue