Huvudmeny

Användarnamn

LösenordOm ni har ett Facebook konto
Logga in med Facebook

Om ni inte redan är en registrerad användare
registrerar ni er här.

Har ni förlorat lösenordet?
Då kan ni begära ett nytt här

Evenemang
<< Mars 2018 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Inga Evenemang


Visa Kalendern
Sök klubbar
Lista
Facebook Gilla
» Artiklar - Mars 2018
» Fästings medel

Flera veterinärer varnar mot fästingmedel som säljs över disk i de Norska/Svenska djuraffärerna. Även fästings medel generellt måste ordineras av en veterinär och fördelas från ett apotek, ett växande antal produkter som visas i norska butiker.

De medel innehåller ingredienser som inte längre omfattas av läkemedelslagen och därmed receptfria. De kan fortfarande ha farliga biverkningar, och har enligt flera veterinärer NRK har talat med, lett till kronisk toxicitet reaktioner, njursvikt och allergi hos flera hundar.

Veterinärmedicinska Peter Bye har varit medveten om de problem som är förknippade med dessa fästings medel eftersom han behandlade hunden Demi 2005. Demi kom livlös till kliniken, med stora pupiller av ojämn storlek. Bye tog ett blodprov som visade organofosfat-förgiftning, som inträffade efter hunden hade använt ett halsband köpt i djuraffärer. Demi räddade hans liv, tack vare ett motgift från sjukhuset i Kragerø.

- Djuraffärer ställer diagnos utan förbehåll.
Sedan var Bye mycket medveten om problemet. För att NRK.no han säger att han har sänt mellan 50 och 100 biverkningsrapporter från dessa fästingsmedel sedan 2005. Både FSA and Drug Administration har fått meddelanden, men enligt Bye myndigheterna har de inte kontrolleras tillräckligt bra.

- Djuraffärer säljer mediciner-liknande produkter som de påstår ha effekt mot. De gör en diagnos utan förbehåll, och jag är uppriktigt bekymrad över djurens hälsa, och särskilt till barn som leker med dessa djur. Vad händer om de klappa en hund som är belagd med dessa medel, och sedan sticker handen i munnen? frågar han.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som övervakar djuraffärer, och myndigheten för livsmedelssäkerhet ansvarar för djurskyddet i Norge. Bye tror att de grovt misslyckas när de inte tar riskerna med dessa produkter på allvar.

- Vi har agenter som kan orsaka akuta livshotande reaktioner mot människor om det kommer in i munnen. Hur inspektörer från FN: s livsmedels kan gå in och ge frisignal att dessa säljs, är bortom min förståelse. Det är inte i enlighet med god veterinärmedicin, säger Bye.Sire, "Caspar" förlorade hår efter att ha behandlats med ett billigt och populärt sätt mot fästingar, som köpts i djuraffärer.

Myndigheten har inget ansvar.

- Vi förväntar oss att alla tick produkter som säljs i butiken, för att säkerställa djurens hälsa, i enlighet med föreskrifterna. I det här fallet talar vi om så kallade anti-parasitära medel, som omfattas av föreskrifter om att klimat-och Pollution Agency övervakar. Vi är i dialog med byrån om denna typ av fall, säger avdelningschef Atle Wold vid FSA NRK.

- Men är det säkert för människor att köpa sådana produkter mot fästingar i butik?

- Tydligen inte, om det är förenat med biverkningar, så är det inte säkert att använda denna typ av finansiering, sade han.

- Men du som myndighet borde veta om vad som säljs och är säkert för konsumenterna?

- Om vi r03;r03;pratar om fästings medel, är inte myndighetens ansvar, men vi har en dialog med de ansvariga. Dessa produkter måste registreras i produkten databas för myndigheten och det är också utgångspunkten för regleringen av läkemedel i dessa fonder, säger Wold.

Godkända medel har biverkningar
Några av ingredienserna i dessa läkemedel har analyserats, och flera vetenskapliga rapporter har visat sig i viss utsträckning risken för biverkningar. Även kontrollen av fästingar medel är föremål för läkemedelsmyndigheten medel innehåller läkemedel är det klimat och föroreningar myndighet som ansvarig om de innehåller insekticider.

"Norge är för närvarande inget tillstånd för sådana produkter, men ett par år kommer de måste godkännas av byrån (under biocid). Det finns nu ett krav på att produkterna måste innehålla aktiva substanser tillåtna och skall registreras i produktregistret " , skriver överinspektör Solveig Aamodt Klimat och Pollution Control i ett mail till NRK.no.

Men medan de verksamma ämnena har godkänts i EU är veterinär Per Bye medveten av många fall av biverkningar. Han säger att han har rapporterat för sex år sedan utan att höras av myndigheterna. Både Finansinspektionen och byrån säger att de inte har fått specifik feedback på dessa produkter från tidigare i år.

Det räcker inte, säger Peter Bye.

- Myndigheten för livsmedelssäkerhet har upprepade gånger uttryckte oro över de senaste 6 åren, visat att de inte förstår frågorna kring dessa produkter. Jag skulle råda FSA att söka veterinär hjälp och ofta söka hjälp från en gift eller veterinärmedicinska anstalt, sade han.

Lätt att hitta fästings medel
Enligt byrån har tillverkaren ett individuellt ansvar att produkterna är säkra. När NRK.no även försökt att köpa tillgångar i djuraffärer, fanns det många produkter att välja mellan, och många ämnen som vi aldrig hade hört talas om. Och det uppmuntrar mycket okunskap i butikerna. Vi frågade om produkterna var säkra för hundarna. Svaret vi fick var i princip att "Ja, de bör vara."

Men i Kragerø säger Peter Bye två fall av förgiftningar och negativa händelser under de senaste veckorna. Båda hundarna har använt en av de mest populära medel som kan köpas idag.

- Ägare som köper sådana produkter blir lurade, och djuren lider i samband med förgiftning, men ingen bryr sig, säger Bye.

Det råder stor enighet om vad som är det rekommenderade sättet att behandla din hund mot fästingar på. Både proffs och ansvariga uppfödare rekommenderar hund och katt ägare att besöka veterinären, få en check och sedan skrivas ut ett recept för en medicin mot parasiter.

Har du upplevt biverkningar med fästingar medel som köps i djuraffärer?
Gör din röst hörd i vårt forum.

augusti 09 2012 17:35:02 · 12186 Visningar · Skriv ut · Artikelindex

  Val  
Sök artiklar
Annons
Hundliv använder kakor. Några kan redan ha skapats. Läs mer om våra kakor här.
Klicka på Jag Godkänner kakor knappen för att godkänna detta och för att gömma denna ruta. Om ni fortsätter att använda sidan utan åtgärd så kommer vi räkna det som att ni godkänner kakorna iaf!
Cookiebar Panel byVenue