Huvudmeny

Användarnamn

LösenordOm ni har ett Facebook konto
Logga in med Facebook

Om ni inte redan är en registrerad användare
registrerar ni er här.

Har ni förlorat lösenordet?
Då kan ni begära ett nytt här

Evenemang
<< Mars 2018 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Inga Evenemang


Visa Kalendern
Sök klubbar
Lista
Facebook Gilla
» Artiklar - Mars 2018
» Fästingar

Fästingar

I Sverige finns det en art av fästing och vi finner den krypande på oss och på våra husdjur. Fästingen suger blod både som nymf och som fullvuxen. I buskig och fuktig terräng trivs den bra och lokalt kan det finnas massor. När hunden (eller katten) kommer i närheten av det ställe där fästingen krupit upp, så släpper den sig ner på djuret.
Efter att ha krupit runt i pälsen så hittar fästingen ett lämpligt ställe att suga blod. Ofta i huvud- halsregionen men de kan hanma nästan var som helst på kroppen. Fästingen har ett taggigt sugorgan som är en del av munnen.

Sugorganet sticker fästingen ner i huden och sprutar in ett ämne som dels minskar känseln just där och dels cementerar fast fästingen i huden. Efter att ha suttit fast ett dygn eller två så börjar fästingen suga blod. Medan den suger blod så sprutar den också in sin saliv i huden och denna saliv kan innehålla smitta som djuret eller människan kan bli sjuk av.

Man ser fästingar av olika storlek och olika färg. Skillnaderna beror på vilket kön fästingen har och om den är vuxen eller bara en nymf.

Fästingburna sjukdomar
De smittor som sprids via fästingar till våra hundar är Borelios och Ehrlichios. Bägge sjukdomarna kan ge allvarliga problem som blodbrist, feber, ledinflammationer, rörelsestörningar, mm. Ledinflammationer och nedsatt prestationsförmåga / trötthet är de vanligaste symtomen och varje säsong får vi in ett ganska stort antal hundar som drabbats av fästingburna sjukdomar. I en del fall får hunden mycket påtagliga symtom med hög feber och vinglighet. I andra fall märker man inte av den akuta fasen utan tycker att hunden blivit trött och orkar inte alls så mycket som han brukar.

För att ta reda på om hunden drabbats av en fästingburen sjukdom så tar vi ett blodprov och skickar in för att se om hundens immunförsvar har bildat antikroppar mot Borelia eller Ehrlichia. När det gäller Ehrlichia så kan man ibland se själva bakterien i blodet när hunden nyligen blivit smittad. Det tar ett par veckor för immunförsvaret att hinna bilda antikroppar.

Har hunden antikroppar så har den varit utsatt för smitta men det är inte alldeles säkert att den har blivit sjuk av detta. Vi vet inte heller riktigt hur länge antikropparna finns kvar. Därför kan vi inte med blodprov avgöra om en hund blivit av med bakterierna efter en behandling.

På hundar kan man inte som på människa dra några slutsatser av om det blivit röda områden runt ett fästingbett. Behandling sätts in om hunden har symtom som gör att vi har en misstanke på att hunden drabbats av en fästingburen sjukdom. Ofta tar vi blodprov för att se om man kan se bakterierna i akutfasen eller om hunden hunnit bilda några antikroppar mot Borelia eller Ehrlichia. Bägge bakterierna har smittat fästingar i vårt område.

Förebygga
Fästingburna sjukdomar kan vara mycket allvarliga för både våra hundar och för oss själva. Det finns alltså anledning att försöka förhindra att hundarna drabbas av sjukdomen men också att vi får fästingbett av fästingar som hunden eller katten haft med sig in. Det enda sättet att förhindra detta är att behandla hunden och katten med förebyggande medel.
Detta känns naturligtvis mest angeläget om hunden eller katten rör sig i områden med mycket fästingar.
Får din hund eller katt i stort sett aldrig några fästingar på sig så är det heller inte intressant att använda fästingförebyggande medel.

På marknaden finns det tre olika medel som visat sig verksamma. Frontline spot-on® kan användas både till hund och katt och är receptfritt på apoteken. Exspot spot-on® har också blivit receptfritt, men kan bara användas till hund.
Bägge medlen har likartad effekt men en del hundar fungerar bättre på det ena och en del på det andra. Det tycks som om Exspot® har en avvisande effekt som gör att fästingarna inte gärna kryper på behandlade hundar.
Bägge dessa medel säljs i ampuller vars innehåll man droppar på huden mellan skulderbladen på hunden. Vi har haft några få hundar som blivit irriterade i huden av medlen men det är inte vanligt med biverkningar. Det tredje medlet är det senaste tillskottet och var från början också receptbelagt, men är ej det längre.
För några år sedan introducerades Scalibor®, ett halsband som man sätter på hunden och som skall sitta på hela säsongen.
Det innehåller ett medel liknande de andra två, men det utsöndras lite åt gången från halsbandet. Effekten tycks mycket bra och hittills har vi inte sett några biverkningar. Scalibor® har liksom Exspot® en avvisande effekt på fästingarna.

Alla tre medlen är nervgift för fästingar. Kommer fästingen på hunden så får den medlet på sig och dör inom ett till två dygn.
Frontline® och Exspot® behöver man ha på ungefär var fjärde vecka medan Scalibor® (halsbandet) har enligt tillverkaren effekt i fem till sex månader.

Fästingburna sjukdomar

Ehrlichios
Ehrlichios orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum. Bakterien förökar sig i de vita
blodkroppar som kallas granulocyter och sjukdomen kallas därför granulocytär ehrlichios.
Detta för att skilja den från en annan variant av sjukdomen som förekommer utomlands.
Den sjukdomen orsakas av bakterien Ehrlichia canis som angriper en annan typ av vita
blodkroppar som kallas monocyter. Sjukdomen som kallas monocytär ehrlichios sprids av en
annan typ av fästing som normalt inte finns i Sverige, nämligen den bruna hundfästingen.
Hundar som semestrar i södra Europa kan dock drabbas.

Granulocytär ehrlichios upptäcktes på hund och häst i slutet av 80-talet. För några år sedan upptäcktes sjukdomen även hos människa. I ett mycket akut skede kan man i mikroskop med speciell färgning se s.k. inklusionskroppar i de infekterade vita blodkropparna. Sjukdomen kan ge mycket olika symptom. En del hundar blir akut sjuka med hög feber, trötthet och upphörd aptit. Stelhet, hälta, ont i lederna och vinglighet förekommer också, liksom mag-tarmstörningar.
Genomgången infektion kan ge kvarstående långvarig trötthet.

Borrelios
Borrelios orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi. Symptomen som ses är feber, trötthet nedsatt
aptit, hälta, stelhet, svullna och ömmande leder. Även hjärtpåverkan med rytmstörningar och nervpåverkan med bl.a. ansiktsförlamning har setts. Njurskador finns också beskrivet. Hos djur anses sjukdomen ha ett mer långsamt och kroniskt förlopp än hos människa. Den typiska hudrodnad som breder ut sig från bettstället som ses hos människa ses inte hos hund.

TBE – fästingburen hjärnhinneinflammation
Ytterligare en fästingburen sjukdom har påvisats i Sverige på hund. Den orsakas av ett virus och smittan överförs direkt vid bett, inte som vid de andra sjukdomarna där det tar ett antal timmar. TBE är mycket ovanligt på hund. Ett fall påvisades 2001 i Sverige och ytterligare ett fall beskrevs på 1960-talet.
Till människa finns vaccin mot TBE men inga godkända vaccin finns till djur.

Provtagning och diagnos
Att ställa diagnosen fästingburen sjukdom kan vara svårt. Symptomen är i många fall otydliga och kan påminna om många andra sjukdomar. Vid akut ehrlichios, oftast under feberperioden kan de s.k. inklusionskropparna påvisas i de vita blodkropparna. Dessa försvinner dock snabbt. En ny teknik är att påvisa bakteriernas DNA med PCR – teknik som är en molekylärbiologisk teknik. Även denna metod används i det akuta skedet. Övrig undersökning är att påvisa antikroppar i blodet mot borrelia och ehrlichia. Antikroppsförekomst visar att djuret har infekterats, men det betyder inte att djuret verkligen har utvecklat sjukdom.
Infektionen kan pågå helt utan symptom, och antikroppssvaret kan därför var mycket svårt att tolka. Antikropparna försvinner så småningom ur blodet men det kan ta månader upp till ett år. Vid diagnosställandet får man se till de symptom som djuret visar, utesluta ett flertal andra sjukdomar med olika undersökningar och ta prover för fästingburna sjukdomarna.

Så tar man bort en fästing

Behandling
Eftersom ehrlichios och borrelios är orsakade av bakterier behandlar man med antibiotika, helst s.k. doxycyklinpreparat. Behandlingens längd varierar vanligen mellan 3-8 veckor. Prognosen anses god men det råder i dagens läge osäkerhet om alla hundar blir helt friska.

Bättre att förebygga
Som vanligt är det bättre att förebygga än att bota. Gå igenom hunden dagligen. Fästingar bör tas bort snarast möjligt, innan de hinner föra över smitta. Använd en bra fästingborttagare så att fästingen kommer bort hel. Om din hund får fästingar på sig så förebygg med något av de medel mot fästingar som finns att köpa på apotek.

juli 22 2012 20:50:04 · 16335 Visningar · Skriv ut · Artikelindex

  Val  
Sök artiklar
Annons
Hundliv använder kakor. Några kan redan ha skapats. Läs mer om våra kakor här.
Klicka på Jag Godkänner kakor knappen för att godkänna detta och för att gömma denna ruta. Om ni fortsätter att använda sidan utan åtgärd så kommer vi räkna det som att ni godkänner kakorna iaf!
Cookiebar Panel byVenue